torstai 9. elokuuta 2012

Viherpeukalon elokuu

Elokuu ei ole syksyn kuukausi – se on kesän antoisin kuukausi, sanon minä! Tämän kesän säätiloista en sano mitään. Ainoastaan muistutan siitä, että normaalisti elokuussa ukkostaa usein. Senpä takia kannattaa mökiltä lähdettäessä irrottaa ainakin tv-antenni ja pistoke laitteesta. Ne voi irrottaa myös öiksi, vaikka oltaisiinkin paikalla, niin ei tarvitse huolestua keskellä yötä ukkosen yllättäessä. Tämä edellinen tietoisku niminerkin Kyllä mä niin pal peljästysin kun...suusta.

Nyt on siemenienkeruukausi antoisimmillaan. Siemeniä kannattaa kerätä pienissä erissä sitä mukaa kun ne kypsyvät. Parhaimmillaan siemeniä kypsyttävät: sormustinkukka, käenkukka, kärsämöt ja koristekrassikin. Samojen kukkien siemeniä voi myös kylvää maahan näihin aikoihin, niin ne ehtivät vielä taimiasteelle. Koristekrassin siemenet säästetään tosin sitten kevääseen. Kypsän siemenkodan tunnistaa siitä, että se ruskistuu ja kuivuu ja siemenet rahisevat sisällä.
Kun seuraat puutarhaasi huomaat, että jotkut kevään kasvit saattavat kukkia uudestaan näin syksyllä, esimerkiksi juhannusruusu saatta aukaista vielä muutaman valkean alkukesälle tuoksuvan kukkasen. Ja sen ainakin huomaat, että monet kasvit kehittävät paraikaa kevään kukka-aiheitaan. Katsopa vaikka alppiruusun oksan kärkeä, siellä ne ensi kevään kukinnot alkavat kehittyä. Syreenin lehtihankoihin ilmestyy jo lehtisilmuja. Alppikärhöt ovat tänä kesänä puhjenneet monin paikoin oikein kukkaryöppyihin; ne ovat nauttineet sopivasta kosteudesta ja ehkä osin välttyneet pahteelta. Joo, joo, lupasin olla puuttumatta säihin, sorry! Myös ruusut ovat nyt parhaimmillaan. Kannattaa vaikka kierrellä kaupungin puistoissa niitä ihailemassa ja tuoksuttelemassa.

Elokuu on erinomaista istutusaikaa sekä perennoille, pensaille että koristepuillekin. Puutarhamyymälöissä myytävät astiataimet (=taimi ruukussaan) ovat keränneet voimia koko kesän ajan, ja kun ne nyt istuttaa maahan, on niillä varastossa potkua kestää tulevan talven koitokset. Samoin ne ehtivät vielä loppukesän lämmössä ja kosteudessa kasvattaa juuristoaan ja näin ne ehtivät sopeutua hyvin paikalleen. Kukkien kuningatar, pioni, esimerkiksi on hyvä esimerkki syksyistuttamisesta nauttivasta perennasta. Eikä missään tapauksessa ole liian myöhäistä perustaa uutta perennapenkkiä tai vaikkapa koko puutarhaa. Ja kohta kannattaa suunnitella jo kevään kukkaloistoa varten sipulikukille sopivat paikatkin. Pian niitä alkaa olla myynnissä. Istutapa tänä syksynä sipuleita vaikka koristepensaiden alle ja ympärille!
Sadonkorjuukausi on jo pyörähtänyt käyntiin toden teolla. Ystävättäreni joutui ostamaan lisäpakastimen, kun kotipihan vadelmasato oli kerätty; hän myös punnitsi suurimman tomaattinsa: 400 g! Me muut varaamme omaa satoamme varten lasipurkkeja, -pulloja ja pakasterasioita riittävästi. Kannattaa myös vaihteeksi kokeilla uusia säilöntäreseptejä: chutneita, chilillä maustettuja hilloja ja vaikkapa erilaisia pikkelssejä.

Nyt on myös syyslannoituksen aika. Muista ostaa puutarhamyymälästä juuri siihen tarkoitettua lannoitetta. Näin varmistetaan oikeiden hivenaineiden saanti kasveille ja nurmikollekin.

Marjasadostaan nauttivien kannattaa syödä osa suoraan suuhun ja näin saada tarpeellisia vitamiineja. N e kun hupenevat marjoista sitä mukaa, kun aikaa niiden poimimisesta kuluu. Poimi samalla vaikka mustaviinimarjan tai vadelman lehtiäkin. Niistä saa kuivatettuna aromikasta teetä.

Eksoottiset perhoset saapuvat elokuussa houkuttelevien kukkien luo. Varsinaisia perhoskukkia ovat: punatähkä, syyssyrikkä, punalatvat ja punahatut. Itse nautin myös heinäsirkkojen tai hepokattien sirityksestä tummenevina iltoina.

Monet tutut perennat kukkivat todellakin kauneimmillaan vasta loppukesästä. Uhkeat daaliat monivärisine kukintoineen, gladiolukset, syysleimut, ritarinkannukset ja kosmoskukat värittävät elokuutamme. Nauttikaamme siitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti