Keväinen
puistikko on kauneimmillaan: lehtipuiden kukinnot tuoksuvat, jossain
kurluttaa sepelkyyhky, koivut ovat piiloutumassa vihertäviin
harsoihinsa. Ja siellä viimevuotisten varsiensa ja kulottuneet
ruohon keskellä terhakat nokkosen taimet odottavat. Ne ovat juuri
nyt parhaimmillaan poimittaviksi ja kuivattaviksi tai ryöpättäviksi
pakastimeen. Toki nokkosia voi koko kasvukauden poimia ja käyttää
ruokaan, mutta silloin on viisainta poimia vain ylempiä lehtiä.
Nokkonen on kevään villivihannesten ykkönen. Se on hyvänmakuinen
ravintoainepakkaus, joka on helppo tunnistaa ja jota on vaivatonta
poimia. Se ei maksa kuin keräämisen vaivan. Nokkosta on
perinteisesti käytetty rohtona ja ravintokasvina pinaatin tapaan.
Vuosisatoja tämä polttava yrttimme on ollut lääke lähes joka
lähtöön: sitä on käytetty paitsi keuhko-, vatsa- ja
virtsavaivoihin sekä koiranpuremiin, mutta myös kunnon kohennukseen
ja lemmenlääkkeeksi. Nokkosessa on pinaattiin verrattuna monin
verroin enemmän ravintoaineita, se sisältää myös muita
vitamiineja, erityisesti karoteeneja ja erilaisia kivennäis- ja
hivenaineita. Nokkosten
keitinvettä ei kannata heittää hukkaan. Sitä voi käyttää
hyödyksi monella tavalla, esimerkiksi hiusten huuhteluun ja kasvien
lannoitteena.
Pussillinen
nokkosen versoja mukanani tallustelen ruksahtelevien kotiloiden
päällä pois puiden varjosta. Kotilot eivät ole kenenkään
viherpeukalon ystäviä, ne vandalisoivat vihannesmaat. Konsteja
niiden hävittämiseen on lukemattomia. Itse olen joitain
hävityskonsteja kirjannut Asuntoinfon numeroon 4/2011 artikkelissa
Syystöihin käsiksi.
Lähellä
käyn vielä bongaamassa sen sinisen valkovuokon, jolla on kyllä
virallisempikin nimi, balkaninvuokko. Taitan muutamia kukkivien
puiden oksia maljakkoon. Mieleeni juolahti ystävättäreni, jonka
luona mökillä käväisin pari päivää sitten. Tuliaiseksi hän
hän pyysi tekstiviestillä: MUURAHAISMYRKKYÄ!!! Muurahaiset ovat
useille jokakeväisiä – ei toivottuja – vieraita sekä omakoti-
ja rivitaloissa että kesäasunnoilla. Tänä keväänä nämä
massamarssijat ovat olleet ruoan perässä liikkeellä entistä
aikaisemmin. Ja kerran mieluisan elinympäristön löytäneet
muurahaiset ovat todella paikkauskollisia vuodesta toiseen. Hyvin
varustetuissa puutarhamyymälöissä on erilaisia torjunta-aineita
riesaksi äityvälle muurahaispopulaatille. Kotikonsteinkin voi
muurahaisia yrittää torjua. Sisääntuloreittejä kannattaa tukkia
erilaisin keinoi ja ruoka-aineet on syytä pitää tiiviissä
säilytysrasioissa. Eri muurahaislajeille pätevät eri keinot.
Esimerkiksi sokerimuurahaisia (niitä ihan pieniä mustia) varten on
myynnissä hävityspakkauksia. Ennen sellaisen käyttämistä
kannattaa pakettia hieman lämmittää, jotta sen sisällä oleva
aine hieman lämpiää ja alkaa liikkua. Silloin se myös kiinnostaa
muurahaisia enemmän. Kekomuurahaisia voi koittaa hävittää siten,
että iskee kesällä rautakangen keon keskelle. Talvella kylmyys
siirtyy kankea pitkin keon sydämeen, jolloin keon asukit
todennäköisesti kuolevat kylmään.
Hus,
pois noin kalman kalseat ajatukset. Katseeni osuu ujon
kiurunkannuksen kurkistukseen vihreän keskeltä. Nyt on kevät, nyt
nautitaan siitä ja sen antimista. Monet naapurit puuhastelevat
pihoissaan. Omenapuut on leikattu, perennapenkit on siistitty ja
siellä täällä sipulikukkien joukosta pilkistelee jo pionin ja
särkyneen sydämen alkuja. Haravat suihkivat nurmikkoa
siistittäessä; samalla kun viime syksyn viimeiset kuivat lehdet
tulevat siivottua, saa nurmikko ilmastusta juurilleen. Pieni trekooli
on käännetty siementen ja taimien istuttamista varten. Tuomessa ja
terttuseljassa on jo nuput. Kevät on toivon ja uuden kasvun aikaa.
Keittiössäni tuoksuu nokkosten nitriitti, se laimenee ryöpättäessä
ja häviää viimeistään kun kasveista valmistetaan muhennosta
tuoreiden ahvenfileiden seuraksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti