Vegestan on kasvissyöjien unelmien ja
makujen maa. Se ammentaa kasvisruokaperinteensä ja reseptinsä
itäisen Välimeren ja Arabian niemimaan laajalta alueelta.
Vuosituhansien aikana Lähi-idän keittiöstä on kehittynyt
omanlaisensa, ja kasvisruokailijoille alue on oikea runsaauden sarvi.
Pidän hyvin paljon kasvisruoasta,
kokkaan sitä mielelläni ja yhtä mielelläni innostun kokeilemaan
eksoottisiakin ruokalajeja. Kustannusosakeyhtiö Moreenin tänä
vuonna julkaisema teos Vegestan – kasvisruokaa
Lähi-idästä sai minut oitis taarttumaan tähän kirjaan.
272-sivuisen kirjan on kirjoittanut englantilainen Sally Butcher,
joka on itse elänyt vuosia Iranissa ja tuntee Lähi-idän keittiön.
Useissa ruokaohjeissa mainitaankin iranilaisen anopin tapa käsitellä
raaka-aineita. Nyttemmin Englannissa asuva Butcher pääsee
ilmeisestikin kasvisten valinnassa helpommalla kuin me täällä.
Ainakaan Paraisilta – tuskin edes Turusta – saa tuoreita
taateleita, okraa tai sitten taaroa.
Eiköhän sitä pärjää ruoanlaitossa
ilman tuoreita taateleitakin. Kirjan reseptit ovat hyvin
sovellettavissa, jos joku tietty raaka-aine puuttuu.
Vegestania-teoksen sisällys on jaettu ruokalajien mukaan: leivät ja
leivonnaiset, yrtit ja salaatit, kananmuna ja maitotuotteet, keitot,
pavut ja linssit, riisi ja viljat, kasvikset, hedelmät, tahnat,
pikkelssit ja hillot aina jälkiruokiin asti. Lähi-idän ruokavalio
perustuu paljon erilaisten hyvin proteiinipitoisten papukasvien,
riisin, tattarin, kuskusin, koisokasvien (munakoiso, tomaatti,
chilit) ja kananmunien varaan. Liha on ollut harvinaista herkkua ja
kala yleisempää vain aivan rannikon asukkaille.
Kasvisten käyttö ei ole outoa
suomalaisillekaan, mutta aikaisemmin ne on käsitelty aivan liian
kypsiksi tai liian monimutkaisin menetelmin. Näin hyvät maut on
saatu häviämään. Kirjankin mukaan yksinkertaiset ja aidot maut
ovat parhaita. Butcher muistelee: ”En unohda sitä päivää kun
iranilainen anoppini antoi käteeni muutaman parsakaalin varren. Olin
aikeissa nakata varret roskikseen, niin kuin meillä on tapana tehdä,
kun hän huomautti, että olin heittämässä pois parhaimmat palat
parsakaalista. Hän kuori yhden varren, niin että valkea ydin
paljastui, sirotteli päälle hieman suolaa ja ojensi sen minulle.
Mmm, se riitti vakuuttamaan minut.”
Kokkasin ystäville Lähi-idän menun,
johon kuului vähän enemmän kuin persialaisen filosofin Khaijamin
resepti onnelliseen maalaaiselämään: Kannu viiniä, pala leipää
ja sinä. Leipä oli Eliopittaa, oliivileipää, joka on
äärimmäisen helppo valmistaa raaka-ineista, jotka löytyvät
koti-marketin hyllyiltä. Leivän kera oli Must-el-Laboota, eli
punajuurijogurttia - fantastisen väristä! Pääruoan valitsin ihan
nimen perusteella: Imam Biyaldi, eli pyörtynyt imaami. Tämän
turkkilaista perua olevan ruoan pääraaka-aine on munakoiso. Kukaan
ei meillä pyörtynyt, mutta ateriaa kyllä ylistettiin!
Kokonaisuuden kruunasi pinkein ruusunlehdin koristeltu
granaattiomenaunelma. Aterian valmistus ei ollut sen työläämpää
kuin aterian valmistus yleensäkään. Ainoastaan yhden raaka-aineen
vaihdoin. Se oli pekmez-siirappi, jonka korvasi hyvin sitruunan mehu.
Pitkin kirjaa Butcher kertoo Lähi-idän
kansanperinteeseen kuuluvia anekdootteja eri ruoka-aineista. Saamme
lukea taas yhden muunnelman siitä, miksi kaikkia kananmunia ei pidä
laittaa samaan koriin; miten munakoiso sai keijukaismaisen lakkinsa;
mikä on onnistuneen kuskusin salaisuus ja miksi ruusuvettä pitää
aina olla kaapissa. Vegestaniaa lukee kuin tuhannen ja yhden yön
tarinoita ja siinä sivussa saa kunnollista oppia kasvisten, viljan,
papujen, pähkinöiden, hedelmien, jogurtin ja yrttien sekä
mausteiden käytöstä vähän erilaisessa ruokavaliossa. Tämä
ruokavalio on taatusti terveellinen, eikä ruoanlaittoon hupene
hirveästi aikaa.
Kuten Butcherkin myöntää, en
itsekään ole mikään puhdasoppinen kasvissyöjä. Saaristossa
puoli vuotta elänyt lammas on herkkuni numero yksi, ja joskus on
saatava raakalihapihvi. Mutta voin myös vilpittömästi sanoa, että
kalan ohella suosin kasviksia. Ilmiö taitaa olla hyvin yleinen.
Syitä siihen ei nyt kannata pohdiskella, jokaisella on omat eettiset
valintansa. Yleisesti korostetaan kotimaisuutta ruoan raaka-aineena,
mikä onkin aivan kohdallaan. Onneksi puhtaista, maukkaista ja
ravinteikkaista kasviksistamme löytyy myös mahdollisuuksia kokeilla
eksoottisimpiakin variaatioita. Mausteita ja muita tykötarpeita
vegestanialaiseen ateriaan voi ostaa etnisitä liikkeistä.
Vielä yksi, huomioitava ominaisuus on
Vegestanian maiden ruokakulttuurissa. Ateria pyritään kokoamaan
tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Ainekset valitaan niin, että ne
täydentävät toisiaan, jotta ruoka olisi hyvää niin keholle kuin
makuhermoillekin. Tasapainon periaatteen vuoksi suolaisiin ruokiin
lisätään usein hedelmiä: kokki etsii makean ja happamen mauista
vastapainoa suolaisille ja kitkerille mauille, ja tästä syntyy
yllättävän herkullisia ruokia. Joten ennakkoluulot romukoppaan ja
reippaasti kokeilemaan vegestanialaisia ruokia. Suosittelen
lämpimästi – ruusuvedellä ripoteltuna!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti