torstai 5. huhtikuuta 2012

Keittiö kuin kone -kaikkien osien pitää olla kunnossa

Keittiöstä vanha kanha sanoo sen olevan kodin sydän. Siellä paitsi kokataan, myös vietetään aikaa ja seurustellaan.

Keittiö on huone johon kannattaa kodin suunnittelussa ehdottomasti panostaa. On tärkeää, että kaikille keittiötarvikkeille on oma paikkansa ja ne ovat helposti saatavilla. Kuivaruokakaappi ja jääkaappi kannattaa sijoittaa lähekkäin jolloin kauppalistoja tehdessä on helppo käydä molemmat läpi puuttuvien tuotteiden varalta. Myös kattiloiden sijoittelua kannattaa miettiä.

Mausteita keittiöön
Yksi suurimmista virheistä mitä nykyisissä asunnoissa suunnittelussa on tehty, on se että maustekaapit on sijoitettu hellan yläpuolelle. Vaikka mausteet on kätevä ottaa siitä ruokaa tehdessä pilaa kattiloista ja kasareista nouseva höyry helposti kuivatut mausteet. Sijoita maustekaappi mielummin hellan viereen, kuin sen päälle. Ruokaa laittaessa kannattaa myös muistaa, että mausteet ovat usein sellaisia, että niiden maku tulee parhaiten esiin kun ne lisätään ruuan laiton loppuvaiheessa.

Mikäli kasvatat keittiössäsi yrttejä esimerkiksi pöytäpuutarhassa (esimerkiksi Zen Grow ja IndoorGarden) sijoita sekin hellan ja ruokapöydän lähettyville jolloin yrttien lisääminen on helppoa. Pöytäpuutarhoissa tulee yleensä mukana kirkasvalolamput joten ne voi sijoittaa pimeämpäänkin keittiön nurkkaukseen.

Miksi piilottaa?
Siisteissäkin keittiöissä saattavat ällöttävät kodin ötökät (erityisesti riisihäröt jotka kulkeutuvat jauhojen mukana jo myllystä asti munina) tehdä välillä tuhojaan. Kuivaruuat kannattaa säilyttää niiden omien pakkauksien sijaan tiiviissä kannellisessa purkissa. Muista kiinnittää purkkien kylkiin tiedot siitä mitkä jauhot ovat missäkin purkissa ja koska on parasta ennen päivämäärä. Purkit toimivat myös kauniina sisustuselementteinä joten valitse ne huolellisesti oman makusi mukaan. Kaikkea ei kannata piilottaa kaappien ovien taakse. Persoonallien keittiö syntyy avohyllyistä jotka paljastavat hyllyillä olevat tuotteet. Avohyllyt myös ”pakottavat” siivoamaan useammin jotta keittiö pysyy siistinä.

Avohyllyjä kootessa kannattaa miettiä miten ja mitä haluaa niille sijoitella. Hyvä vaihtoehto on myös sijoittaa keittiöön kahdet pienemmät kaapit päällekkäin yksien isojen sijaan. Tällöin ylempiin voi asentaa ovet ja alemmat jättää ovettomiksi. Sijoita ovettomaan kaappiin esimerkiksi viinipulloteline. Viereiselle hyllylle voit sijoittaa joko perinteisesti pystyyn viinilasit, tai kiinnittää erityiset kiskot päällimmäisen hyllyn pohjaan johon liu`utat lasit jaloistaan roikkumaan. Näin ne eivät myöskään pääse kaatumaan. Lasien ja pullojen viereen on hyvä sijoittaa lautaset, kauniit kankaiset lautasliinat ja niiden pidikkeet jne.

Saarekkeella tilaa ja järjestystä
Isoissa keittiössä suosittuja ovat niin sanotut keittiössarekkeet. Saarekkeeseen sijoitetaan joko kaappeja ja työpöytätilaa jolla nautitaan mahdollisesti aamiainen lehteä lukien tai sitten vaihtoehtoisesti hella ja uuni voidaan sijoittaa siihen. Tällaisessa ratkaisussa saarekkeen päälle usein ripustetaan katosta roikkumaan kattilat, kauhat ynnä muut. Keittiöstä muodostuu usein varsinkin isomissa kodeissa seurustelupaikka joten saarekkeen toiselle puolelle kannattaa valita muutama istuinpaikka. Samalla se voi toimittaa pienimuotoisesti esimerkiksi baaritiskin virkaa.

Pienessä asunnossa olohuone ja keittiö ovat usein samaa tilaa, kapea saareke voi tällaisessa asunnossa toimia tilanjakajana. Mikäli se sijoitetaan osaksi seinän viereen kannattaa yläpuolelle miettiä jonkinlaista vitriiniä tai kaapistoa. Lasista tehty yläkaapisto tarjoaa säilytystilaa laseille, mukeille ja kauniille kulhoille, mutta ei tee asunnosta tunkkaisen oloista.

Rohkeasti maalilla
Isoissa perheissä keittiössä yleensä tehdään paitsi ruokaa, siellä myös lapset saattavat tehdä läksyjä ja joskus se toimii jopa kotitoimistona. Melkein aina ruokapöydille ja keittiötasoille eksyy papereita, kyniä, maksettavia laskuja ja esimerkiksi piirustuksia. Tällaisessa tilanteessa kannattaa miettiä seinälle kiinnitettävää magneettitaulua (tai maalattavaa magneettimaalia) johon tärkeät paperit voi kiinnittä, mutta ne eivät vie tilaa. Jokin hylly, tai työtason nurkka voidaan varata korille ja purkille joihin pitkin tasoja seilaavat paperit ja kynät on helppo sijoittaa.

Magneettitaulun lisäksi seinällä voi liitutaulumaalilla maalata oman alueen johon voi kirjoittaa vaikkapa sen kauppalistan, tärkeät päivämäärät ja pienet muistettavat asiat. Ensimmäisenä, tai viimeisenä kodista lähtevä voi aina kirjoittaa pienen tervehdyksen perheen muille jäsenille. Pienten lapsien kanssa kannattaa kuitenkin miettiä kannustaako tämä liikaa seinille piirtelyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti