torstai 12. huhtikuuta 2012

Olohuone -muuntautumiskykyinen toimintakeskus

Olohuone, samoin kuin keittiö on yleensä kodin monitoimisin huone. Siellä vietetään iltaa perheen kanssa, mutta myös viihdytetään vieraita. Urheilustudiot, missistudiot, elokuvaillat, peli-illat ja muut vastaavat jotka keräävät enemmän ihmisiä kasaan, kuin kourallisen vietetään yleensä olohuoneessa Juuri siksi sen suunnitteluun kannattaa paneutua.

Olohuoneen tulisi olla nimensä mukaan juuri sitä: oleskelutila jossa voi rauhoittua kiireen keskellä ja hengähtää kaikessa rauhassa. Sen lisäksi siellä pitäisi olla tarpeeksi tilaa koko perheelle ja mahdollisesti vielä ystävillekin. Olohuoneen tulee olla muuntautumiskykyinen ja se tulee suunnitella elämistä varten.

Leluja ja sohvia
Lapsiperheessä pitää huomioida, että olohuone ei ole pelkästään aikuisten aluetta. Sinne tulee mahduttaa pelejä, leluja ja sinne sijoitetut huonekalut tulevat olla lapsiystävällisiä. Pestävät irtopäälliset sohvien päällä ovat hyvä ratkaisu, mutta niitä on yllättävän vaikea löytää. Hyvä vaihtoehto ovat viltit ja huovat, joilla sohvia voi suojata suurimmilta sotkuilta. Muista suojata sohvat aina tekstiilisuojalla ennen niiden käyttöönottoa ja säilyttää kotona tekstiilipuhdistusainetta vahinkojen varalle.

Sohvien ja tuolien sijoittelussa kannattaa huomioida, ettei television tarvitse olla kaiken keskipiste. Vieraiden tullessa on tylsää, jos kaikki istuvat puoliympyrässä ja tuijottavat ohjelmaa sosialisoinnin sijaan. Yksi vaihtoehto on piilottaa televisio kauniiseen kaappiin tai Muunto-seinään jolloin on luonnollista asetella tuoleja uudelleen vieraiden tullen. Olohuoneessa on hyvä olla jokin muu kiintopiste, kuin televisio. Yksi hyvä vaihtoehto on näyttävä kirjahylly, mutta myös esimerkisi näyttävä piironki toimii loistavana kiintopisteenä.

Huomio valaistukseen
Olohuone on myös se huone, jossa luovan hulluuden voi päästää valloilleen koska siellä vietetään niin paljon aikaa. Se jää vierailijoille mieleen ja sen pitää olla turvallinen kotisatama kaikille perheen jäsenille. Koska olohuoneessa paitsi katsellaan televisiota, myös rentoudutaan usein kirjan parissa on tärkeää kiinnittää huomiota huoneen valaistukseen. Yleisvalaistuksen tulee olla sellainen ettei se häiritse television katselu, tai pelien pelaamista mutta valaisee kuitenkin riittävästi. Sohvan tai nojatuolin jossa useimmiten luetaan lähettyville kannattaa sijoittaa vielä oma kohdevalo. Muista valita lamppu joka valaisee tarpeeksi, mutta ei häikäise lukijaa. Älä sijoita kohdevaloa suoraan lukukohdan yläpuolelle, sillä se saattaa vaikeuttaa lukemista heijastumalla ikävästi kirjan sivuilta.

Mieti valaistus aina mahdollisena somistuksena ja sisustuksellisena elementtinä, älä pakollisena pahana.

Tasoja ja pöytiä
Valaistuksen lisäksi olohuonetta suunnitellessa tulee miettiä minkälaisia tasoja sinne tarvitaan. Riittääkö matala sohvapöytä? Jos olohuoneessa nautitaan esimerkiksi välipalaa on hyvä, että siellä on muitakin tasoja joille lasit ja lautaset voi laskea. Yksi vaihtoehto on sohvan käsinojalle asetettavat puiset tai metalliset aluset. Hauska lisä sisustukseen ja ratkaisu olohuoneessa syömisen ongelmalle ovat myös niin sanotut aamiastarjottimet jotka voi sijoittaa syliin. Tasoja suunnitellessa kannattaa huomoida myös, että niille kertyy helposti lehtiä ja kirjoja. Monissa sohvapöydissä on tätä nykyään laatikoita ja lokeroita minne tavarat on helppo huitaista pöydältä yllätysvieraiden tullessa. Kannattaa kuitenkin pitää huolta, ette laatikoista tule niitä kodin löytötavaratoimistoja.

Tasoja valitessa mieti myös haluatko kestitä vieraita olohuoneessa; tarvitaanko sinne apupöytä joka toimii tarjoilupöytänä tarpeen tullen tai haluatko viettää perheen elokuvahetkiä napostellen popcorneja; mihin kulhot, limsapullot ja lasit lasketaan. Riitääkö tila kaikille ja onko kaikki helposti saatavilla?

Pieniä asioita
Kirjahylly on luonnollinen paikka kirjoille, mutta mihin sijoittaa lehdet joita lapsiperheissä varsinkin tulee selailtua useampia viikossa? Lapsien kasvaessa varmasti lehtimääräkin lisääntyy sillä yleensä kaikkiin harrastuksiin liittyy omat lehtensä. Perinteiset lehtitelineet ovat suosittuja mutta niihin ei mahdu paria lehteä enempää. Yksi ratkaisu on hankkia kaksi erillistä laatikkoa. Toinen lähemmäs eteistä jonne heitetään lehdet joita ei tule uudestaan luettua (esimerkiksi illalla saman päivän sanomalehti) ja toinen sijoitetaan kirjahyllyn tai sohvan läheisyyteen olohuoneeseen. Siihen voidaan laittaa ne lehdet joiden pariin haluaa vielä palata.

Olohuonetta suunnitellessasi mieti myös onko se huone jossa yövieraat halutaan majoittaa (mieti tilan kannalta) ja halutaanko olohuoneeseen rajata oma tila tietokoneelle esimerkiksi peli- ja työtilaksi. Tämä tila täytyy pystyä rauhoittamaan muulta elämältä läksyjen ja töiden teon ajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti