Kevättalvella Kustannusosakeyhtiö
Moreeni ilahdutti viehättävällä laitoksella: Daniel Bill
Laws: 50 kasvia jotka muuttivat maailmaa. Kovakantinen
opus, jossa reilut 200 sivua tekstiä.
Tukeva
tutustumismatka 50 kasviin alkaa sisällysluettelolla, joka kattaa
kuvattavat kasvit, myös tieteellisine nimineen. Jos kerran teoksen
nimi kertoo kasveista, jotka ovat muuttaneet maailmaa, on helppo
bongata nimistä mm. tutut: tee, hamppu, kookos, appelsiini,
tupakka, kahvi, sokeriruoko ja maissi. Nehän ovat tuttuja
tuontihyödykkeitä siirtomaista. Jokainen esitellyistä kasveista
kerrotaan historianomaisesti ja aikansa kulttuuriin sidottuna. Poissa
on oikeastaan linnémäinen botaniikka (vastapuikeat lehdet jne).
Mukana on vanhoja piirros- ja valokuvia; teksti on helppolukuista ja
vie mukanaan. Hakemisto on selkeä ja kirjallisuusluettelo
kohtalainen. Varteenotettava pikku tietokirja.
Jo johdanto puhuu
asiaa: kasvit ovat merkittävästi muovanneet historiaamme. Niiden
hengitys mahdollistaa elämän maapallolla, koska ne imevät itseensä
hiilidioksiidia ja tuottavat happea. Kasvit ovat jopa raivanneet
meille tietä kehittäessään yhteyttämisen jonkinlaisen
esihistoriallisen ilmastokatastrofin jälkeen ja avatessaan
DNA-portit meidänkaltaistemme maaeläjien evoluutiolle. Olemme aina
saaneet kasveista polttoainetta, ravintoa, suojaa ja lääkkeitä; ne
ovat innoittaneet meitä rakentamaan kasvitieteellisiä puutarhoja,
vierailemaan niissä ja kuluttamaan omaisuuksia omien
kasvipalstojemme viljelemiseen. Olemme myös vahingoittaneet itseämme
kasvien antimilla syömällä liikaa sokeria, käyttämällä
huumeita ja juomalla mielettömästi alkoholia.
En malta olla
poimimasta kirjan kasveista muutamaa anekdoottia. Valinta on
tosiaankin vaikeata: sormi vaan kirjan sivujen väliin...Tiedän,
että tulen näitä kasvitarinoita siteeraamaan jatkossakin. Nehän
keventävät muuten niin hoito-ohjeita täynnä olevaa tekstiä.
Mihin
puutarhuri joutuisikaan ilman kaalimatoa? Keltit kasvattivat
lehtikaalia (Brassica oleracea) puutarhoissaan jo 2 500 vuotta
sitten, ja sitä ovat suosineet lukemattomat vihannesviljelijöiden
sukupolvet Rooman keisarista Diocletianuksesta Yhdysvaltojen First
ladyyn Michelle Obamaan saakka. Kaalista on myös saanut alkunsa
säilykeruokien vallankumous ja sattumalta Kanadassa keksittiin
kaalin pakastaminen, mistä tuli suuri sensaatio Yhdysvalloissa
1920-luvulla. Roomalaisilta on myös peräisin sana vegetaarinen,
jonka kantasana vegere
tarkoittaa
kasvamista, elähdyttämistä tai virkistämistä. Kaali totisesti
täytti nämä ehdot, sillä kourallisesta vähäpätöisennäköisiä
mustia siemeniä voi kasvaa pellollinen hyvin ravintorikkaita,
säilyviä ja syömäkelpoisia jättiläisiä. Sekä ensimmäisen
että toisen maailmansodan aikaan kotirintamat elivät kaalin
voimalla, kerrotaanpa sotilaidenkin toipuneen viheannestarhan
hoitamisella rintaman kauhuista. Englannin kuningas Yrjö V tähtäsi
ensimmäisen maailmansodan aikana määrään eikä kokoon
käskiessään poistaa kukat Buckinghamin palatsin edessä olevista
kukkapenkeistä ja istuttaa niihin kaalia ja perunaa. Asiaan vaikutti
valtionhallinnon iskulause: ”Jokainen on ouutarhuri!”
Humulus lupulus on hauska nimi kannabiksen lähisukulaiselle, joka
nousee keväisin voimaa uhkuen maan alta ja kiipeää mitä tahansa
löytämäänsä tukea pitkin. Humala on kaksikotinen kasvi, jossa on
naaras- ja urospuolisia yksilöitä. Naaraskasvi tuottaa
myskintuoksuisisa, hartsipitoisia pieniä kukkasia, jotka
korjataan,kuivataan ja viedään olutpanimoon. Humala lisätään
olueen käymisen viimeisessä vaiheessa antamaan makua. Sitä
käytetään myös alkuvaiheissa, jolloin kasvin luonnolliset
humulonit muuttuvat isohumuloneiksi, jotka steriloivat oluen ja
antavat sille omaleimaisen, kitkerän maun. Jo 1150-luvulla abbedissa
Hildegard Bingeniläinen kirjoitti teoksessaan Physica Sacra:
”Humalasta: kitkeryydellään se hidastaa juomien pilaantumista, ja
sitä voidaan lisätä niihin, että ne säilyvät pitempään.”
Kun ”pyhiinvaeltajaisät” lähtivät vuonna 1620
purjesdusmatkalle Plymouthista, heidän laivassaan Mayflowerissa oli
eväänä olutta ja humalaa. Vuonna 1635 uudisasukkaat jo panivat
omaa olutta. Paluuta ei ollut. 370 vuotta myöhemmin Tsekissä
juotiin noin 160 litraa henkeä kohti vuodessa, ja Irlannissa,
Saksassa, Australiassa ja Itävallassa vähän vähemmän. Oluesta on
tullut suurempaa liiketoimintaa kuin Hildegard Bingeniläinen olisi
osannut kuvitellakaan.
Välimeren aluetta on vaikea kuvitella ilman viikunoita,
viiniköynnöksiä, sitrushedelmiä ja oliiveja. Oliivi (Olea
europaea) on näistä nuorin viljelyskasvi, niitä alettiin viljellä
vasta ehkä runsaat 5000 vuotta sitten. Tarun mukaan jumalatar
Athene, Zeuksen tytär, antoi oliivin ateenalaisille. Hän loi
Akropoliille oliivipuun, josta tuli monien jälkeläisten esi-isä.
Tämän lahjan vuoksi ateenalaiset katsoivat olevansa ikuisessa
kiitollisuudenvelassa Athenelle. Oliivista tuli nopeasti tärkeä
aine Ateenan kaupunkivaltiossa, josta ovat kotoisin myös demokratia,
olympialaiset ja esim. länsimainen taidekäsitys.
Oliivipuun oksa on ollut rauhan symboli Raamatun tarinoista (kun Nooa
lähetti arkista toisen kyyhkysen, se palasi oliivipuun oksa
nokassaan) Yhdysvaltojen vallankumoukseen (siirtokuntien kongressi
allekirjoitti oliivinoksa-anomuksen estääkseen täysmittaisen sodan
Britanniaa vastaan). Yhdistyneiden kansakuntien lippu (”päätehtävänä
rauhan ja turvallisuuden ylläpitäminen”) kuvaa maapalloa
pohjoisnavalta nähtynä ja oliivipuun oksien ympäröimänä.
Kasvit, muutkin kuin nämä Bill Lawsin listaamat 50 eksemplaaria,
ovat asuttaneet maapalloa noin 470 vuotta, kun taas ihmisen aikajana
on kovin lyhyt. Kasvit ovat muuttaneet maapallon historiaa, ja ne
ovat edelleen ratkaisevassa asemassa. Meidän tulisi enemmän
ajatella, kuinka kohtelemme kasvejamme ja samalla maapalloa. Kasvien
tuhoamisesta koituvat seuraamukset ja vaarat voivat muuttaa historia
kulun peruuttamattomasti.
Suosittelen kirjaa kaikille, joita kasvit, kasvien historia ja
kulttuurihistoria kiinnostavat. Suosittelen kirjaa myös kevään
valmistuville ja äitienpäivän lahjakirjaksi.
Kuvat blogissa: Anu Seppäläinen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti